Za stekla za traktorske kabine je treba dobro skrbeti

traktor

Traktorji so pripravljeni na vse mogoče obremenitve. Gre za zmogljive delovne stroje, ki so posebej prilagojeni zahtevnim nalogam na terenu. Tako lahko pričakujemo, da bodo dobro delovali in ne bodo hitro pokazali znakov obrabe ali kakšnih drugih težav. Seveda pa so problemi na dolgi rok neizogibni, ne glede na to, kako dober traktor imamo. Zato moramo biti pozorni na tiste dele, ki so posebej izpostavljeni obrabi in poškodbam. Morda si tega ne bi mislili, a tudi stekla za traktorske kabine se uvrščajo v to kategorijo.

Po navadi se bolj osredotočamo na druge traktorske sisteme, ki dejansko skrbijo za delovanje vozila. A tudi kabina ima seveda pomembno nalogo, zato je ne moremo preprosto zanemariti. Predvsem pa so stekla za traktorske kabine na udaru raznih obremenitev, ko opravljamo delo na terenu, tako da se kar hitro pokažejo kakšne poškodbe. Pravzaprav bi lahko rekli, da je zunanjost kabine podvržena še večjim obremenitvam kot večina drugih površin traktorja, z izjemo gum. Tako je gotovo pametno nameniti nekaj dodatne skrbi steklu, ki nas ščiti pred neugodnimi zunanjimi dejavniki in obremenitvami.

Naloge stekla za traktorske kabine

Traktorska kabina je pripravljena tudi na večje mehanske obremenitve. Pravzaprav je to struktura, ki je ima pomembno varnostno vlogo. Ščiti nas v primeru, da se traktor prevrne, kar je na strmih pobočjih resno tveganje. Nekateri traktorji nimajo kabine, imajo pa kovinski lok, ki nudi zaščito v takšnem primeru. Prav tako pa imajo kabine še druge naloge, ki se izkažejo za še bolj kritične. Ščitijo nas recimo tudi pred udarci vej ko vozimo po kakšnih ozkih poteh na terenu ali opravljamo delo v gozdu. Kabina je nepogrešljiva za delo v neugodnih vremenskih razmerah, ščiti pa tudi sam traktor, ne le uporabnika.

Tudi pri naprednih strojih imajo stekla za traktorske kabine pomembno nalogo

To so le nekatere izmed pomembnih funkcij, ki jih ima traktorska kabina, posledično imajo tudi stekla za traktorske kabine zelo pomembne naloge in pri delu prenašajo večje obremenitve. Steklo mora biti dobro prilagojeno svojemu namenu, da lahko opravlja to delo, hkrati pa še vedno pušča prost pogled voznika na okolico. Pri traktorjih potrebujemo široko vidno polje, da lahko suvereno opravljamo svoje delo – zato je kabina v veliki meri steklena. Ravno to je razlog, da pogosto prihaja tudi do poškodb stekla.

Če se srečamo s kakšnimi poškodbami, bo funkcionalnost kabine morda ogrožena, ni pa to nujno. V vsakem primeru je pametno najti rezervne dele in možnosti za zamenjavo. Če imamo traktor kakšne ugledne znamke, to verjetno ne bo velik problem. Na voljo so recimo rezervni deli za traktorje Zetor, to je pri nas precej priljubljena znamka, dobro podporo uporabnikom pa nudijo tudi druge uveljavljene znamke.

Menjava in popravila stekla za traktorske kabine 

Poizvedeli bomo več o možnostih servisa za traktorsko kabino. Tu imamo na voljo različne rešitve, odvisno seveda od tega, s kakšnimi težavami se soočamo. Če gre le za kakšne površinske praske in druge manjše poškodbe, se s tem verjetno sploh ne bomo obremenjevali, saj lahko traktor prenese kar dosti takšnih poškodb. Drugače je, če se stekla za traktorske kabine razbije ali huje poškoduje. Takrat je ovirana uporaba traktorja, soočimo se tudi z nekaterimi drugimi problemi in nenazadnje varnostnimi tveganji.

V tem primeru bomo obiskali serviserja in se pozanimali o možnosti za zamenjavo stekla. Spet lahko pričakujemo, da bomo dobili najboljše rešitve, če uporabljamo traktor priznane znamke. Rezervni deli za traktorje Zetor so lahko na zalogi ali pa so hitro dobavljivi, podobno velja za druge priznane znamke. Kakšne manj pogoste znamke ali kakšni starejši modeli traktorjev pa ne omogočajo vedno hitrega in enostavnega servisa stekla za traktorske kabine. Na to moramo biti pozorni, saj lahko naletimo tudi na večje nevšečnosti.

Če imamo na voljo ustrezne rezervne dele, bodo popravila precej enostavna. Steklo lahko včasih zamenjamo tudi sami. Nekateri modeli traktorjev dopuščajo enostavna popravila te vrste, podobno kot nam rezervni deli BCS kosilnic omogočajo popravila kar na terenu. Poškodovano steklo odstranimo in nadomestimo z novim, največ dela bo pravzaprav z iskanjem ustreznih nadomestnih delov.

Splača se dobro skrbeti za stekla za traktorske kabine

Kje kupimo stekla za traktorske kabine?

Najbolj elegantno bomo vse skupaj opravili, če traktor predamo v oskrbo izkušenemu serviserju. A pogosto se dela raje lotimo sami – v tem primeru bomo potrebovali nadomestne dele, ki jih verjetno nimamo doma.

Za nekatere traktorje in mehanizacijo imamo kar v domači garaži nekaj nujnih rezervnih delov, saj se pogosto ukvarjamo s popravili. Značilen primer so rezervni deli BCS kosilnic, pri teh pogosto menjamo poškodovane nože. Pri traktorjih imamo morda na zalogi rezervni akumulator in kak potrošni material, verjetno pa nimamo stekla za traktorske kabine

Nakup nadomestnih delov lahko opravimo pri serviserjih, pogosto lahko željene izdelke naročimo kar preko spleta. Pomembno je le to, da se prepričamo, da izbiramo prave artikle, saj se oprema precej razlikuje med različnimi znamkami, modeli in letniki vozil. Prav tako ne moremo vedno računati na to, da bo menjava stekla za traktorske kabine povsem preprosta, to moramo vedeti, še preden naročimo nadomestne kose.