Oddaja in prodaja hiš in stanovanj je lahko enostavna

oddaja-in-prodaja-his-in-stanovanj-je-lahko-enostavna.jpg

Lastniki nepremičnin pogosto iščejo načine, kako svojo lastnino kar najbolje izkoristiti. Če v hiši ali stanovanju ne živimo sami, je škoda imeti prostore prazne. S tem se nabirajo le stroški, saj je treba še vedno plačevati določene prispevke, poleg tega se nepremičnina ne vzdržuje in obnavlja. 

Veliko bolje bo, da izkoristimo priložnosti, ki nam jih ponuja oddaja ali prodaja hiš in stanovanj. Na ta način lahko svojo nepremičnino dobro unovčimo, veliko zaslužimo in hkrati dobro poskrbimo tudi za objekt ali pa se preprosto rešimo vseh težav, ki bi jih s hišo oziroma stanovanjem sicer imeli.

V vsakem primeru se splača poizvedeti več o možnostih, ki jih imamo na voljo. Naletimo pa tudi na nekatere ovire oziroma zadržke, zaradi katerih bomo pred prodajo ali oddajo hiše ali stanovanja dvakrat premislili. 

Nenazadnje gre za veliko transakcijo, pravzaprav za cel projekt, ki ga je treba premišljeno opraviti od začetka do konca. Še posebej prodaja hiš je lahko precej komplicirana in nam nakoplje dodatne preglavice, na katere morda nismo pripravljeni. Zato bomo gotovo z zanimanjem premislili tudi o tistih rešitvah, ki nam takšne postopke nekoliko olajšajo.

Najlažja je prodaja hiš preko nepremičninske agencije

Najboljšo rešitev ponujajo strokovnjaki, ki se ukvarjajo prav s trženjem nepremičnin. Z njihovo pomočjo bo veliko lažje opraviti vse postopke, s katerimi se srečamo na tem področju. V prvi vrsti pa je pomembno to, da se izognemo tveganjem, ki nas pri prodaji nepremičnine spremljajo – kaj lahko se zgodi, da se znajdemo v kakšnem prekršku ali zagrešimo kakšno drugo napako, ki nas lahko veliko stane.

S pomočjo nepremičninske agencije je prodaja hiš nekoliko lažja

Nepremičninska agencija ima raznovrstno ponudbo za tiste, ki se zanimajo za nakup ali prodajo nepremičnin. Ne moremo sicer računati na to, da bo vsaka agencija pripravljena sodelovati pri vsakem poslu, včasih so agencije specializirane le za določene postopke, recimo oddajanje in najem stanovanj. 

Lahko pa dobimo tudi bolj fleksibilne strokovnjake, ki rade volje odgovorijo na vse zahteve svojih strank. Tu imamo zelo dobro priložnost, da zaobidemo vse izzive in prepreke, ki nam jih prinaša prodaja hiš, opravimo pa lahko tudi druge sorodne postopke.

Takoj bomo prepoznali kar nekaj prednosti nepremičninskih agencij. Nenazadnje nam strokovnjaki pomagajo že pri prvih korakih, saj morda niti ne bomo vedeli, kako se lotiti prodaje hiše in stanovanja. Seznaniti se moramo s temi postopki, pripraviti ponudbo in opraviti celoten proces tako, kot je treba. V sodelovanju z izkušenim strokovnjakom bo vse veliko lažje.

Kaj vse vključuje prodaja hiš?

Pred večjimi nepremičninskimi posli se moramo vsekakor seznaniti z vsemi koraki v tem postopku. Ne gre le za tiste nujne postopke, temveč tudi za mnoge detajle, ki nam pomagajo do dobre končne izkušnje. Le tako se bomo lahko izognili težavam in zapletom, pa tudi stroškom pri prodaji nepremičnine.

Že z lastno domišljijo lahko predvidimo nekatere naloge, ki nas čakajo pri prodaji hiše. Najprej je treba nepremičnino seveda ustrezno pripraviti za prodajo, prostore moramo izprazniti, počistiti in urediti. Prepričamo se o tem, da imamo urejeno vso dokumentacijo, da ne bomo zašli v kak prekršek. Nato zahteva prodaja hiš iskanje kupca, kar je zanimiv in razgiban postopek. Tu imamo več možnosti, včasih lahko kar sami najdemo kupca, sploh če že imamo kakšne interesente. 

Sami lahko pripravimo tudi oglase in jih objavimo v nepremičninskih oglasnikih. Veliko lažje pa bo vse to opraviti s pomočjo nepremičninske agencije, ki ima svoje kanale za iskanje morebitnih kupcev. S tem bo verjetno nekaj več dela, kot bi si morda sprva mislili, saj je treba najti resne kupce, s katerimi se lahko dogovorimo za prodajo. Ob tem ne pozabimo še na oglede nepremičnine in na zbiranje ponudb, če imamo več interesa. 

Ko se s kupcem dogovorimo za prodajo hiše, sledi čas za vse pravne postopke, ki omogočajo izvedbo prodaje. V prvi vrsti prodaja hiš zahteva pripravo prodajne pogodbe, ki definira vse podrobnosti glede posla. Imeti moramo podatke o nepremičnini, izpiske iz zemljiške knjige, morebitna dodatna potrdila, energetsko izkaznico in podobno dokumentacijo. 

Nato se opravi finančna transakcija, tudi pri tem lahko pride do dodatnih komplikacij, saj imamo opravka z različnimi načini plačila.

Prodaja hiš daje v promet tudi zelo atraktivne nepremičnine, tako da je povpraševanja vedno dovolj

Prodaja hiš ima alternativo v oddajanju

Hišo lahko oddajamo v najem, kar je precej bolj enostavno, vsaj z vidika postopkov, ki jih oddajanje vključuje. Še vedno imamo sicer opravka z nekaterimi podobnimi postopki in premisleki, ni pa toliko zahtev glede priprave dokumentacije. 

Še vedno pa je priporočljivo koristiti strokovno pomoč, da ne bomo vsega opravljali sami. Tudi pri oddajanju nam lahko pomaga nepremičninska agencija, sploh če gre za najem hiše.

Tako bomo kar najbolj elegantno opravili vse obveznosti, ki jih imamo pri prodaji ali oddajanju nepremičnine. 

Svojo lastnino bomo kar najbolje izkoristili, tako prodaja hiš kot oddaja v najem lahko prinese dobrodošel vir finančnih sredstev, prepoznali pa bomo še druge prednosti takšnih transakcij. Če vse opravimo kar se da elegantno, bomo gotovo zelo zadovoljni tako s samim postopkom kot tudi s končnim rezultatom.