Rekuperacija je za sodobne prezračevalne sisteme kar nujna

rekuperacija-je-za-sodobne-prezracevalne-sisteme-kar-nuja.jpg

Sodobne stanovanjske hiše so zasnovane tako, da nudijo izjemen izkoristek energije. Ni nujno, da gre za nizkoenergijske ali pasivne hiše, tudi v drugih objektih se trudimo preprečevati izgube, saj bi s tem nastajali stroški ter druge težave. Tudi pri prezračevanju smo pozorni na to, uporabljamo sisteme, pri katerih se hkrati z izmenjavo zraka opravlja tudi rekuperacija toplote. Na ta način preprečujemo toplotne izgube in dobro izkoristimo porabljeno energijo, kar je prioriteta v različnih vrstah objektov, ne le v stanovanjih in hišah.

Pri prezračevalnih sistemih je še vedno pomembno, da zelo dobro delujejo, torej da omogočajo uspešno izmenjavo zraka z okoljem. To je v sodobnih objektih naravnost kritično, saj zaradi dobre izolacije ne moremo računati na pasivno zračenje.

 Zato so prezračevalni sistemi pogosto načrtovani že ob gradnji novih objektov, lahko pa se vgradijo tudi naknadno ali pa se obstoječi sistemi nadgradijo. Vedno imamo na voljo različne rešitve na tem področju, gotovo pa je rekuperacija kar samoumevna izbira za praktično vsak sodoben prezračevalni sistem. Ponekod po svetu so takšni sistemi pravzaprav že zakonsko predpisani.

Pri mnogih sodobnih prezračevalnih sistemih je rekuperacija nepogrešljiva

Kako rekuperacija preprečuje toplotne izgube?

Pri prezračevanju hiše želimo v stanovanje spustiti svež zrak, zrak iz notranjosti pa spustimo v okolje. To ni velik problem, dokler ne pomislimo na razliko v temperaturi. Za ogrevanje stanovanja porabimo veliko energije in posledično veliko denarja, škoda bi bilo to energijo spuščati v okolje ter nato ponovno ogrevati svež zrak. Namesto tega bomo izkoristili sistem, ki omogoča rekuperacijo.

V takšnem sistemu vodi pot iztrošenega zraka iz notranjosti skozi rekuperator, kjer se energija zadrži. V okolje se sprošča zrak z nižjo temperaturo, medtem ko se toplotna energija vrača v prostor. Tudi svež zrak iz okolja gre skozi rekuperator, kjer prevzema energijo in se z višjo temperaturo podaja v prostor, tako da dodatno ogrevanje ni potrebno. 

Rekuperacija je v takšnem sistemu lahko zelo učinkovita, sodobni sistemi lahko skoraj povsem preprečijo nepotrebne toplotne izgube in zadržijo tudi več kot 95 odstotkov energije. Tako bo prezračevanje hiše veliko bolj ekonomično in prijazno do okolja, ne da bi bilo manj učinkovito.

Bomo pa za tak rezultat seveda potrebovali posebno opremo, pravzaprav bomo morali morda vgraditi večji sistem, ki omogoča prezračevanje z rekuperacijo. To je sicer odvisno od stanovanja oziroma objekta, ponekod se dobro obnesejo tudi enostavnejši sistemi, sploh če je možno lokalno prezračevanje za posamezne prostore.

Rekuperacija se opravlja v različnih prezračevalnih sistemih

Poznamo različne vrste prezračevalnih sistemov, ki se med seboj lahko precej razlikujejo. Rekuperacija lahko dobro deluje v različnih sistemih, dokler imamo rekuperator in je sistem pravilno zasnovan. Tako lahko dobimo tudi precej enostavne in poceni rešitve, ki omogočajo rekuperacijo.

Zelo praktični so sistemi za lokalno prezračevanje z rekuperacijo. To so običajno ventilatorji, ki vključujejo tudi rekuperator za zadrževanje energije. Vse dobimo kar v eni enoti, ki se namesti v pripravljeno luknjo v steni prostora. Na ta način učinkovito zračimo predvsem kopalnice, kuhinje, kleti, podstrešja in druge prostore, v katerih želimo urediti lokalno prezračevanje. 

Takšni sistemi so preprosti in poceni, tudi vgradnja ni pretirano zahtevna ali draga. Res pa je, da imajo omejeno zmogljivost in od njih seveda ne moremo pričakovati, da bomo lahko zračili celotno hišo.

Če želimo zračiti tudi druge stanovanjske prostore, se običajno odločimo za centralni prezračevalni sistem. Tudi tu imamo sicer več različnih možnosti, a princip je vedno isti – z enim sistemom skrbimo za izmenjavo zraka v vseh stanovanjskih prostorih. Tudi v takšnem sistemu se lahko opravlja rekuperacija, bomo pa verjetno potrebovali zmogljivejše naprave, ki so tudi bolj nerodne. Rekuperator se v tem primeru namesti v ločen prostor, običajno na podstrešje ali kam drugam, kjer ne bo v napoto. Nato se skozi prostore razporedijo prezračevalne cevi in lamele.

Tudi rekuperacija lahko pripomore k vzdrževanju prijetnega ambienta

Rekuperacija skrbi za optimalne razmere v stanovanju

Pozorni smo lahko na različne učinke, ki jih ima prezračevanje, prav tako izpostavljamo razne lastnosti samih prezračevalnih sistemov. A pogosto kar nekoliko pozabimo na to, da ima prezračevanje pomemben vpliv na razmere v stanovanju, s tem pa vpliva tudi na zdravje in počutje stanovalcev. Zato je pametno za prezračevanje hiše uporabiti napredne sisteme, ki ponujajo kar najboljši rezultat s tega vidika.

Kako nam pri tem pomaga rekuperacija? Predvsem tako, da lahko računamo na stabilno temperaturo, ki nam zagotavlja udobje in prijeten občutek v prostoru. Ne gre le za prihranek in dober izkoristek energije, skrbimo tudi za to, da se stanovalci dobro počutijo. 

V stanovanje ne bomo spuščali hladnega zraka iz okolice, prav tako ne bomo imeli zatohlih in vlažnih prostorov. Vzpostavili bomo idealne razmere za življenje v stanovanju, pri čemer je zanesljivo prezračevanje ključnega pomena, rekuperacija pa temu doda še piko na i.

Na dolgi rok bomo seveda gotovo veseli tudi zanesljivega delovanja prezračevalnega sistema in predvsem nižjih stroškov, ki jih imamo z rekuperacijo. Ker je ravno ogrevanje en večjih stroškov v gospodinjstvu, bomo na ta način morda močno razbremenili družinski proračun, tudi če so napredni prezračevalni sistemi v izhodišču nekoliko dražji.