Top razlogi, da v svoj jedilnik vključite bučno olje in semena

bucna-semena-in-olje

Zelo pogosto se srečujemo z raznimi priporočili, ki želijo določati vsebino naših jedilnikov. Sledimo različnim dietam in prehranskim načrtom, morda imamo tudi kakšne omejitve, kot so recimo alergije. A pogosto se izkaže, da kakšne drastične spremembe na dolgi rok ne bodo dobro delovale, saj težko vzdržujemo strogo dieto. Veliko bolje bo, da svoj jedilnik postopoma prilagajamo in izboljšujemo. Prav na ta način se najbolje izkaže kvalitetno bučno olje, ki je iz različnih razlogov odlično priporočilo za vse, ki želijo živeti bolj zdravo.

izbira-zdrave-hrane

Drugi adut bučnega olja pa so tiste lastnosti, po katerih povprašujejo predvsem gurmani. Kvalitetno bučno olje ima edinstven okus, prepriča pa že z značilno barvo in prepoznavno aromo. Tako bo zelo zanimivo raziskovati učinke, ki jih ima bučno olje, na ta način je možno zelo popestriti tudi tiste recepte, ki jih že dobro poznate.

Kvalitetno bučno olje je zdravo in okusno

Bučno olje ima izvrstno kombinacijo koristnih sestavin, sodi med zelo dobro uravnotežene vire maščobe. Pridobimo torej koristna hranila, ki jih naše telo potrebuje. Hkrati pa za zdravje ne bo treba trpeti – kvalitetno bučno olje je odličnega okusa in lahko popestri praktično vsako jed.

To je idealna kombinacija za zdravo prehrano. Prav zdravo olje je težko dobiti, saj so mnoga olja zgolj vir maščobe, ki ne prinaša kakšnih posebej koristnih hranil. Bučno olje pa ima ugodno sestavo s koristnimi maščobnimi kislinami in dodatnimi mikrohranili. Čeprav ga uživamo v manjših količinah in zgolj kot dodatek drugim jedem, je kvalitetno bučno olje koristno za telo in dobro vpliva na naše zdravje.

bucna-semena

Lažje bo vzdrževati zdrav jedilnik, saj je kvalitetno bučno olje zelo okusno, torej ne zahteva kakšnih velikih kompromisov pri sestavljanju slastnih jedi. Tudi pravi gurmani bodo v tem olju prepoznali priložnosti za pripravo okusnih specialitet, ki niso le zdrave, temveč navdušujejo tudi z vsemi drugimi lastnostmi, ki jih mora imeti dobra hrana.

Tu pa se odlike izdelkov iz buč šele začnejo. Še zdaleč ni kvalitetno bučno olje vse, kar lahko pripravimo iz buč. Tisti, ki jih zanimajo zdravi in okusni prigrizki, bodo z zanimanjem pobrskali še po drugih možnostih, ki jih najdemo na tem področju.

Za prigrizek vzemite pražena bučna semena

Bučno olje je v kuhinji zelo dobrodošlo, uporablja se lahko pri raznovrstnih jedeh. A tu nam služi le kot dodatek, le redko kot poudarek za zares prepoznavno bučno jed. Drugače je, če se lotimo priprave posebnih bučnih jedi ali pa se poslužimo prigrizkov, ki so izdelani prav iz buč. Mamljiva malica so lahko pražena bučna semena, s katerimi je moč nadomestiti veliko manj primerne nezdrave prigrizke.

Pražena bučna semena so okusna in hranilna. Niso le vir praznih kalorij, kar velja za večino slanih in sladkih prigrizkov. Prav tako bučna semena nimajo zelo neuravnotežene sestave, s katero bi hitro presegli priporočen dnevni vnos soli, maščobe, sladkorja ali drugih hranil, ki nam pogosto povzročajo težave. Zato gre za zelo priporočljiv prigrizek, od katerega lahko pričakujemo celo vrsto koristnih učinkov. Hranilna vrednost bučnih semen je v primerjavi z večino drugih prigrizkov zelo ugodna!

Pražena bučna semena za hujšanje

obseg-pasu-dieta

Najbolj atraktivna so pražena bučna semena za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Problem je pogosto v prigrizkih, ki se jim kar ne moremo odreči. Tudi če imamo glavne obroke dokaj dobro zasnovane, bomo s prigrizki v vmesnem času otežili napredek. Pražena bučna semena so okusen prigrizek, tako da ne bo treba stradati ali močno spreminjati svojih navad, se pa spremeni vnos kalorij in hranil v telo. Odpravimo najbolj problematične razvade in poskrbimo za to, da bo vnos energije v telo pod nadzorom, kar pomeni uspešno hujšanje na dolgi rok.