Vsestransko uporaben les

Tesarstvo

Les lahko uporabimo za marsikaj, in tudi dejansko se ta material uporablja za izdelavo vseh mogočih izdelkov in struktur. Zelo pogosto se uporablja v gradbeništvu, še bolj značilen pa je za tesarstvo in mizarstvo, kjer se predela v pohištvo. V končni fazi pa so iz lesa izdelani tudi mnogi manjši pripomočki in predmeti, od uporabnih izdelkov do dekoracije in igrač. Dobro je poznati razpoložljive možnosti, da lahko najdemo pravo rešitev za vse potrebe.

V gradbeništvu se uporablja predvsem masivni les ali lepljen les. Potrebe so seveda različne, les se uporablja za izdelavo različnih konstrukcij in elementov, posledično pridejo do izraza tudi različne potrebe. Praviloma se lepljen les uporablja tam, kjer potrebujemo posebno stabilnost in nosilnost ter dolgoročno zanesljivost. To so večje konstrukcije, tudi celotne skeletne hiše. Za tak les je torej značilno prav to, da ponuja popolno zanesljivost in prepričljivo nosilnost, da ga lahko uporabimo tudi za bolj obremenjene elemente. Druge vrste lesa se uporabljajo za druge elemente, predvsem za tiste, ki so bolj opazni in morda manj ključni za stabilnost konstrukcije. Res je sicer, da se tudi lepljen les pogosto uporablja za izdelavo vidnih elementov, recimo ostrešij, nadstreškov, nosilcev … V vsakem primeru pa lahko računamo na čudovito estetsko podobo, ki je ena izmed značilnosti lesa.

Tesarstvo omogoča izdelavo raznih lesenih izdelkov iz vseh vrst lesa. Gre za vsestransko uporaben material, ki ga lahko res dobro izkoristimo. Ravno zato so storitve mojstrov, ki se spoznajo na izdelavo takšnih stvari, zelo dobrodošle. Profesionalno tesarstvo lahko ponudi tudi izdelavo lesenih elementov po meri, kar je pogosto kar najboljša rešitev v dani situaciji. Na svoj račun bodo prišli tudi najzahtevnejši naročniki, ki si pri uporabi lesenih izdelkov ne morejo privoščiti kakšnih kompromisov. Seveda je pomembno, da se v tem primeru obrnemo na tiste mojstre, ki bodo zaupanje res upravičili.