Pašna oprema predstavlja zelo širok nabor opreme

pašna oprema

Ko se opravimo na nedeljski izlet vsak rad vid, prostrane zelene površine, če se pa na njih nahaja se kakšna domača žival ali celo čredo je pogled mnogo lepši.

Pašna oprema je velik pojem in njena industrija se mora prilagoditi vsej živini, ki jo kmetje po navadi spustijo na pašnik.

Uporabljajo se različne pašne aparate, pastirji na sončne celice, baterijski, akumulatorski in električni pastir.

Osnovna pašna oprema niso samo pastirji, ampak vse kar spada v izgradnjo le tega; na primer alkalne baterije za pašne aparate (v kemičnem procesu baterija kemično energijo pretvarja v električno energijo), solarni moduli ( najbolje je, da kupimo solarni modul, ki je sestavljen iz dveh polovic. Saj proizvaja električno energijo že zgodaj zjutraj in vse do poznega popoldneva, zmogljiv je tudi v slabših vremenskih razmerah), račke, kovinske, lesena ali plastične palice ( če se živina boji že samo električnega toka, ne potrebujemo dražjih kovinskih palic, če pa je bolj agresivna in nagnjena k temu, da pobegne, pa kupimo kovinske palice. Lesene palice pa morajo biti bolj močne in že skoraj podobne tramu), za drobnico električne mreže, žice in traki za pastirja in ne nazadnje še izolatorji.

Jermenica in njene ključne naloge

Jermenica se uporablja za pogon malih strojev in strojev srednjih moči, transportnih naprav za pozicioniranje, pogonskih agregatov in še vrsto drugih uporab in naprav. Jermenica se uporablja, kjer je zahtevan prenos vrtilnega momenta. Uporablja se lahko tudi za variatorske pogone.

Jermenica ima nalogo, da prenaša iz vrtilnega momenta na jermen s trenjem. Od izvedbe jermenice, pa je odvisna torna površina. Jermenica se deli v tri glavne skupine. Te skupine so zobate, klinaste in ploščate. Glede na število zob oziroma velikost gnane in pogonske jermenice. Takrat govorimo o prestavi gonila. Jermenica je večinoma izdelana iz jekla, sive litine ali aluminija. Razmeroma poceni je izdelava. Jermenica prenaša kar velike moči in dosegajo prestavna razmerja do 1/35. Miren tek zagotovi elastičnost jermena. Pred preobremenitvijo gonila varuje zdrs jermena.