Ogrevanje s toplotno črpalko

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotna črpalka lahko povsem zadosti potrebam po ogrevanju v običajnem gospodinjstvu. Bo pa treba tak sistem dobro načrtovati, da dosežemo kar najboljši izkoristek, seveda pa je posebej pomembno, da zagotovimo dovolj zmogljivosti in dovolj zanesljivo delovanje za udobno ogrevanje preko celega leta. Pogosto se uporabljajo toplotne črpalke za sanitarno vodo, ogrevanje vode je s toplotno črpalko nasploh precej enostavno, lahko pa se te naprave uporabljajo tudi za ogrevanje zraka brez potrebe po vmesnih grelnih elementih.

Običajno se uporabljajo toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki jih lahko povežemo v različne ogrevalne sisteme. Tako je na voljo dovolj prilagodljivosti za oblikovanje zelo učinkovitega sistema, v vsakem primeru pa lahko pričakujemo nekatere prednosti, ki jih ponuja toplotna črpalka. Cena je sicer odvisna od izvedbe in od dela, na dolgi rok pa bodo stroški gotovo relativno nizki, sploh v primerjavi z drugimi viri energije. Ravno to je glavna odlika, ki jo prinaša toplotna črpalka – cena ogrevanja bo na dolgi rok zanemarljiva, kar upravičuje tudi nekoliko višjo začetno investicijo.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so najbolj primerne za vgradnjo ob gradnji objekta, lahko pa se vgradijo tudi kot dopolnitev ali nadgradnja obstoječega sistema. Za ta namen so posebej primerne toplotne črpalke zrak voda, ki so dokaj enostavne za vgradnjo. Seveda pa se lahko vgradi tudi kakšna druga toplotna črpalka, cena bo sicer nekoliko višja, a dosežemo lahko različne učinke. Veliko je odvisno tudi od trenutnega vodovodnega sistema, ki je oblikovan v objektu, če seveda želimo ogrevati stanovanjske prostore na ta način. Toplotne črpalke lahko izkoristimo na različne načine, navsezadnje gre le za vir energije, ki ga lahko nato usmerimo v različne smeri. Vsekakor pa je dobro toplotno črpalko premišljeno izbrati in uporabiti za namen, ki bo ponudil kar najboljši učinek. To pomeni, da bo treba pravočasno izdelati podroben načrt in izbrati vso potrebno opremo.