Najenostavnejši svetlobniki

Svetlobniki

Prepuščanje naravne svetlobe je pomembna naloga nekaterih gradbenih elementov. Ti so pogosto izdelani in vključeni v zgradbe izključno iz tega razloga – da zagotavljajo naravno osvetlitev notranjih prostorov. Večinoma se uporabljajo za osvetlitev zaprtih hodnikov in drugih prostorov, ki nimajo zunanjih sten in jih ne moremo osvetliti s pomočjo oken, prav tako pa takšni elementi zelo koristijo večjim prostorom, na primer halam.

Čeprav gre za nadvse uporaben gradbeni element, so svetlobniki v osnovi precej enostavni. Pravzaprav lahko včasih za ta namen uporabimo kar gole polikarbonat plošče, ki jih je možno dobiti zelo poceni, pa tudi brez težav jih lahko vgradimo praktično kamorkoli. Na ta način lahko kar sami poskrbimo za učinkovito prepuščanje naravne svetlobe v prostorih, ki nimajo oken. Polikarbonat plošče imajo seveda tudi to dobro lastnost, da učinkovito ščitijo pred mnogimi vremenskimi dejavniki. Že same po sebi so čisto dovolj za pokrivanje teras, balkonov, nadstreškov, garaž in podobnih konstrukcij, brez težav pa se polikarbonatni elementi uporabijo tudi na strehah stanovanjskih, poslovnih, gospodarskih in drugih objektov. Ne glede na to, za kakšno okolje pravzaprav gre, predstavljajo polikarbonat plošče verjetno najenostavnejšo rešitev za prepuščanje naravne svetlobe.

Naprednejši svetlobniki

Seveda pa ni nujno, da es odločimo prav za najenostavnejšo opcijo. Na voljo so še bistveno kompleksnejše rešitve, ki so včasih tudi bolj zaželene. Napredni svetlobniki niso namenjeni le prepuščanju svetlobe, temveč služijo tudi prezračevanju, bodisi pasivno bodisi aktivno. Če so opremljeni s primernimi mehanizmi, lahko služijo tudi naravnemu odvajanju dima in toplote, kar je v nekaterih okoljih vsekakor velik plus.

Za nekatere naprednejše svetlobnike se še vedno uporabljajo polikarbonat plošče, saj ima material tudi v takšnih aplikacijah odlične lastnosti. Pridejo pa v poštev še nekateri drugi materiali, predvsem za podnožja in mehanizme, a tudi za samo strukturo. Priljubljena izbira je na primer akrilno steklo, nudijo pa proizvajalci še kar nekaj opcij.