Kosilnice na nitko že zadoščajo tudi za zahtevno delo

vrtni pripomočki

Na košnjo trave se moramo dobro pripraviti, potrebujemo tudi nekaj posebne opreme. Največ dela seveda opravimo s kosilnico, imamo pa pri tem veliko izbire – na voljo so raznovrstne kosilnice, s katerimi bomo brez težav pokosili zelenice vseh vrst. Razumljivo je, da se najbolj osredotočamo na velike in zmogljive kosilnice, a v resnici lahko veliko postorimo že s kakšnimi enostavnejšimi in cenejšimi kosilnicami. Te so načeloma tudi bolj praktične za uporabo in se hitro prikupijo domačim uporabnikom. Najboljši primer so kosilnice na nitko, s katerimi lahko dobro skrbimo za domačo zelenico.

Tudi pri kakšnih zahtevnejših opravilih bodo te kosilnice povsem spodobno opravile svoje delo. Pravzaprav so veliko bolj vsestranske kot samohodne in druge vrtne kosilnice, ki so bolj prilagojene vzdrževanju lično pristrižene trate. Zato bomo z dobro nahrbtno kosilnico bolje pripravljeni na vse mogoče izzive, ki nas čakajo pri košnji domače zelenice in okolice, tudi če se srečamo s kakšnimi posebnimi izzivi. Seveda je izbira kosilnice na nitko še vedno stvar posameznika, čisto možno je, da se bo bolje obnesla tudi kakšna druga kosilnica. A preprostih nahrbtnih kosilnic pri tej izbiri gotovo ne smemo preprosto spregledati.

Kakšne kosilnice na nitko imamo na voljo?

Na tem področju je ponudba precej pestra. Najdemo namreč različne vrste kosilnic, ki delujejo na rezilno nitko, pravzaprav pa tudi mnoge druge nahrbtne kosilnice z drugačnimi rezili. Vse te naprave družijo nekatere skupne lastnosti, s tem da imajo med seboj tudi določene razlike. To pomeni, da jih lahko zelo dobro izkoristimo pri raznovrstnih opravilih okoli hiše.

Pogosto se izkaže, da bomo z uporabo kosilnice na nitko že opravili vse potrebno za urejeno zelenico

Običajna kosilnica na nitko je zasnovana tako, da je kar se da lahka, okretna in preprosta za uporabo. Najbolj pomembna je izkušnja uporabnika pri košnji, kosilnica pa je namenjena predvsem za redno vzdrževanje okolice. S svojo zasnovo so takšne kosilnice na nitko odlično pripravljene na košnjo na kakšnih manjših površinah, še posebej v težko dostopnih kotičkih in okoli ovir, ki so za druge kosilnice velik problem. Z nahrbtno kosilnico bomo hitro in enostavno opravili takšno delo.

Nato pa imamo na voljo še kosilnice, ki nimajo rezilne nitke, temveč so opremljene z drugimi rezili. Pogosto so to noži za košnjo trave, lahko pa imajo tudi krožno žago za grmičevje in drevje. Takšne kosilnice so še bolje pripravljene na zahtevnejše izzive, s katerimi se prav tako srečujemo pri delu okoli hiše. Takšna motorna kosa je namreč primerna za košnjo podrasti in grmičevja, s pravo opremo se lahko lotimo tudi obrezovanja drevja in podobnih nalog.

Čeprav bi si mislili, da so nahrbtne kosilnice precej osnovne, nam nudijo pravo rešitev za raznovrstno delo, tudi za kakšne zahtevnejše naloge. Pomembno je le, da imamo pravo opremo za naloge, ki nas čakajo.

Vzdrževanje kosilnice na nitko

Glede na to, da se s takšnimi kosilnicami lotevamo tudi zahtevnejših nalog, bomo želeli za napravo dobro skrbeti. Paziti moramo na to, da hitro odpravimo morebitne težave in posledice uporabe v zahtevnih razmerah. Na srečo so kosilnice na nitko zasnovane tako, da nam omogočajo zelo enostavno in učinkovito vzdrževanje, tudi popravila lahko pogosto opravimo kar sami.

Velika prednost takšnih kosilnic je gotovo v tem, da lahko rezilno nitko enostavno zamenjamo oziroma nadomestimo. To je potrošni material, ki ga kar sami zamenjamo, ko se poškoduje ali uniči, če seveda imamo pri roki nadomestno nitko. Brez skrbi se torej lahko lotimo košnje na zahtevnejšem terenu, saj ni bojazni, da bi kosilnico močno poškodovali, nitko lahko preprosto nadomestimo, ko se izrabi ali uniči. Pri kosilnicah, ki imajo rezila, je ta postopek nekoliko drugačen, gotovo bomo bolj pozorni na to, da ne udarjamo ob kamenje in drugo neugodno podlago. A tudi takšne kosilnice omogočajo enostavno zamenjavo, če imamo ustrezne nadomestne dele. Tudi noži za motorne kose so na voljo v precej ugodni ponudbi trgovcev, ki prodajajo to opremo.

Dodatna oprema in nadomestni deli za kosilnice na nitko

V ponudbi bomo našli precej širok nabor uporabne opreme za kosilnice na nitko. V prvi vrsti gre gotovo izpostaviti potrošni material, to je kosilna nitka, ki jo je treba imeti na zalogi, da bomo lahko kosilnico redno vzdrževali. Nadomestno nitko dobimo v priročnih kasetah po ugodni ceni, zato jo bomo imeli gotovo na zalogi doma. 

Kosilnice na nitko lahko enostavno vzdržujemo

Tudi motorna kosa ima lahko nadomestne nože, ki niso pretirano dragi. Že za kakšnih 20 ali 30 evrov dobimo nadomestne dele, ki hkrati omogočajo tudi nadgradnjo ali prilagoditev kosilnice. Uporabljamo lahko različne nože za različne naloge ali pa imamo rezervo v primeru, da se nož poškoduje. Tako so tudi te kosilnice zelo dobro pripravljene na zahtevno delo in nas ne bodo pustile na cedilu.

Nadalje dobimo še mnoge druge kose, ki so zelo uporabni pri vzdrževanju in uporabi kosilnice. Za kosilnice na nitko lahko recimo dobimo nadomestne kosilne glave in druge ključne dele, lahko pa se opremimo tudi s kakšnimi dodatki, kot je recimo oprtnik za bolj udobno prenašanje in uporabo kosilnice.