Kdaj se odločimo za stacionarni računalnik?

gaming računalniki

Pri nakupu računalnika sprejemamo razne bolj ali manj pomembne odločitve, ki vplivajo na to, za kaj vse bomo lahko računalnik uporabljali in kako bomo z njim zadovoljni. Seveda so nekatere odločitve stvar okusa, pogosto pa moramo paziti na to, da izberemo napravo, ki bo s svojimi značilnostmi odgovarjala našim potrebam. Zato se tudi odločamo, ali bomo kupili prenosni ali stacionarni računalnik. Sodobni računalniki v obeh variantah ponujajo prepričljivo zmogljivost in vsestranske funkcionalnosti, zato bomo verjetno v obeh kategorijah našli povsem spodobne modele.

Včasih niti ni tako pomembno, za kakšno napravo se odločimo. Na voljo imamo vrhunske računalnike različnih vrt, in to bo verjetno že dovolj za naše potrebe. Če pa imamo v mislih kakšne posebne zahteve, potem je razlika med stacionarnimi in prenosnimi računalniki lahko precej velika. Še posebej to velja v primeru, da se srečujemo s kakšnimi specifičnimi službenimi obveznostmi ali z drugimi nalogami, ki zahtevajo določen tip računalnika. V teh primerih se lahko izkaže, da je stacionarni računalnik edina smiselna izbira.

Stacionarni računalnik je pogosto samoumevna izbira

Kdo se bo torej odločil za stacionarni oziroma namizni računalnik? Pogosto so to zahtevnejši uporabniki, ki bodo dobro izkoristili prednosti takšne naprave. Seveda pa je pogoj tudi ta, da računalnik uporabljamo le na enem mestu, recimo doma ali na delovnem mestu.

Poznamo več vrst zahtevnih uporabnikov. Med drugim so to tudi ljubitelji računalniških iger, ki potrebujejo zmogljivo opremo za svoj hobi. Tu sicer imamo nekaj izbire tudi med prenosnimi računalniki, odlična opcija je ASUS ROG prenosnik, a še bolje se bodo obnesli namizni računalniki, ki jih lahko do potankosti prilagodimo temu namenu. Izbiramo lahko vrhunske komponente, ki jih je moč tudi nadgraditi ali prilagoditi kakšnim specifičnim zahtevam.

Če gledamo točne specifikacije in zmogljivost vgrajenih komponent, bo stacionarni računalnik cenejši od primerljivo zmogljivega prenosnika. Še posebej očitna je razlika v ceni, če pogledamo vrhunske prenosnike v višjem cenovnem razredu. Za napreden ASUS ROG prenosnik bo treba odšteti kar nekaj denarja, ki bi ga lahko bolje izkoristili, če bi se sami posvetili sestavljanju igričarskega namiznega računalnika z izbranimi komponentami.

Stacionarni računalnik je prava izbira za zahtevnejše uporabnike

Seveda so lahko precej zahtevni tudi drugi uporabniki, ki bodo namesto prenosnika izbrali stacionarni računalnik. Pri delu recimo potrebujemo zmogljive delovne postaje, predvsem pri obdelavi kakšnih velikih grafičnih, zvočnih in video vsebin. Napredne delovne postaje se bodo odlično obnesle v primeru, da uporabljamo računalnik večinoma na delovnem mestu, tako prenosniki nimajo kakšne opazne prednosti.

Na koncu pa omenimo še domači računalnik, ki je namenjen za uporabo cele družine. Tudi to je po navadi kar stacionarni računalnik, ki je ugodna in praktična opcija. Postavljen bo na svojem mestu in na voljo za uporabo vsem. Prenosnik v takšni situaciji nima posebnih prednosti, postavlja nam le nekatere omejitve.

Včasih je prenosnik bolj ustrezen kot stacionarni računalnik

Obstajajo pa seveda tudi situacije, ko bomo brez pomislekov izbrali prenosni računalnik. Med temi napravami imamo nenazadnje zelo široko izbiro, tako da bomo hitro našli prave rešitve za praktično vse potrebe raznovrstnih uporabnikov. Tudi za delo lahko uporabimo dober prenosni računalnik, ki nam omogoča fleksibilnost in mobilnost. V vsakem okolju bomo imeli pri sebi zanesljivo napravo za delo, česar nam stacionarni računalnik ne omogoča.

Nenazadnje imajo proizvajalci večinoma dobro usklajeno ponudbo prenosnih in namiznih računalnikov. Pri posameznih znamkah dobimo oboje, prenosniki Lenovo recimo dopolnjujejo linijo stacionarnih računalnikov te znamke. Zato lahko računalnike neposredno primerjamo in izkoristimo dobre ponudbe uglednih znamk. Vedno je možno najti pravo rešitev, še posebej pri znamkah, ki imajo bogato ponudbo tako pri namiznih kot pri prenosnih računalnikih. Tu so prenosniki Lenovo odličen primer, saj ustrezajo vsem mogočim zahtevam.

Prenosniki so samoumevna izbira za tiste, ki nameravajo računalnik uporabljati v različnih okoljih, tako doma in v službi kot tudi na poti in drugje. So bolj praktični, nimamo dela z razno dodatno opremo in kabli. Hkrati pa je prenosnik lahko prav tako zmogljiv in uporaben kot stacionarni računalnik, tudi če smo bolj zahtevni pri uporabi, zato se ta oprema pogosto uporablja tudi za zahtevno delo.

Za delo je stacionarni računalnik pogosto zelo praktičen, a tudi prenosniki imajo svoje adute

Prenosni ali stacionarni računalnik za poslovno rabo

Na delovnem mestu imamo pogosto možnost uporabljati prenosni ali stacionarni računalnik. Namizni računalnik nas bo vedno čakal na delovnem mestu, s prenosnim pa bomo bolj fleksibilni in bomo lahko povsod opravljali svoje delo. Bo pa treba za ta namen izbrati ustrezen računalnik, recimo prenosnik Dell, ki velja za dobro izbiro za poslovno rabo.

Prenosniki imajo pri delu lahko očitne prednosti, sploh v zadnjih letih, ko pogosto delamo tudi od doma. Tisti, ki del službenih opravil opravljajo v pisarni, del pa doma, bodo gotovo potrebovali prenosnik, s katerim bodo vedno pripravljeni na svoje naloge. Prav tako bodo prenosnik Dell dobro izkoristili tisti, ki so pogosto na službenih poteh in sestankih, saj lahko s prenosnim računalnikom delamo v vsakem okolju. Medtem bo stacionarni računalnik bolj primeren za tiste, ki delajo le v pisarni oziroma na drugem delovnem mestu.