Katero vrsto oken izbrati?

PVC okna

Pri izbiri oken imamo ogromno možnosti, pa tudi veliko težav – že vrste oken se med seboj močno razlikujejo, nadalje pa je treba razlikovati še med posameznimi izdelki znotraj izbrane vrste. Največji vpliv imajo seveda materiali, ki se uporabljajo za izdelavo oken. Med priljubljene sodijo PVC okna, pa tudi lesena in ALU okna, ki se lahko tudi kombinirajo.

PVC okna

PVC je zelo priljubljena izbira, saj ima ta material odlično kombinacijo dobrih lastnosti in le nekatere dokaj zanemarljive pomanjkljivosti. V večini primerov se takšna okna zelo dobro obnesejo in veljajo za skorajda univerzalno izbiro.

PVC okna prinašajo praktično vse prednosti, ki jih od kvalitetnih oken pričakujemo. So trdna in vzdržljiva, imajo izjemno dolgo življenjsko dobo in svojo funkcionalnost ohranjajo tudi v zahtevnih razmerah. Imajo odlične lastnosti toplotne in zvočne izolativnosti, kar je pogosto ključnega pomena. Za nameček so zelo varna, ne gorijo, pa tudi ne zahtevajo posebnega čiščenja in vzdrževanja.

PVC okna so na voljo v številnih različicah in predvsem v višjem kakovostnem razredu odpravljajo nekatere pomanjkljivosti. Cenejša PVC okna so sicer lahko izpostavljena posledicam temperaturnih sprememb na močnem soncu.

Lesena okna

Lesena okna so priljubljena predvsem med tistimi, ki prisegajo na naravni izgled stanovanja. V tem oziru morajo PVC okna seveda priznati premoč lesu, ki je naravni material z nepremagljivo estetsko vrednostjo. Iz lesa je možno izdelati kakovostne in funkcionalne okenske okvirje, ki bodo dobro opravljali svojo nalogo.

Zahteva pa les bistveno več vzdrževanja in pozornosti pri uporabi. Izbrati je treba dober les in ga primerno obdelati. Nima tako dobrih izolativnih lastnosti, možne so deformacije, poleg tega les gori. Gre tudi za dražjo izbiro.

ALU okna

ALU okna se uporabljajo za zasteklitev večjih površin. So trdna in stabilna in imajo dolgo življenjsko dobo. V tem oziru nekoliko prekosijo PVC okna, a so tudi dražja in ne nudijo tako dobre toplotne izolacije.