Gospodinjski pripomočki, ki jih ne smete pozabiti

embalaža

V domačem gospodinjstvu želimo biti dobro opremljeni in pripravljeni na vse naloge, s katerimi se redno srečujemo. To velja predvsem za kuhinjsko delo, pri domačem kulinaričnem ustvarjanju bomo potrebovali kar nekaj opreme, pripomočkov in sestavin. Prepričati se moramo, da imamo vse to pri roki, še preden se lotimo priprave kakšnih specialitet.

Ne mislimo le na velike gospodinjske aparate, pogosto so še bolj kritični kakšni manjši pripomočki in materiali. Tu so recimo razne kuhinjske folije, embalaža za živila, rokavice za enkratno uporabo in podobno. Vse to najdemo v ponudbi dobaviteljev gostinske opreme, na almima-embal.si je ta ponudba dobro prilagojena za raznovrstne kupce. Gotovo bomo na enem mestu našli vse, kar potrebujemo v domači kuhinji, uveljavljeni dobavitelj pa odgovarja tudi na potrebe gostincev.

Imate doma rokavice za enkratno uporabo?

Med pripomočki, na katere pogosto nekoliko pozabimo, so tisti, ki pri vsakdanjih opravkih niso tako kritični. Tako se hitro zgodi, da pozabimo na rokavice za enkratno uporabo, ki jih pri kuhanju doma načeloma ne uporabljamo, jih pa bomo potrebovali pri mnogih drugih opravilih tudi v domačem gospodinjstvu.

Doma takšne rokavice uporabljamo predvsem pri čiščenju, v kuhinji se pogosto srečujemo s kakšno nesnago, ki se je ne bomo dotikali z golimi rokami. Čistimo recimo hladilnik, štedilnik in pečico, tam moramo dobro skrbeti za higieno, saj pridejo v stik s temi površinami tudi živila, ki jih pripravljamo. Pa tudi pri drugih opravkih nam bodo koristile rokavice za enkratno uporabo – nenazadnje na ta način dobro zaščitimo svoje roke, hkrati pa tudi živila in druge občutljive zadeve.

Še bolj pomembne so raznovrstne rokavice za enkratno uporabo v gostinstvu. Tu se redno uporabljajo tudi pri pripravi hrane, saj preprečujejo kontaminacijo površin, zagotavljajo vzdrževanje visokega higienskega standarda in omogočajo pripravo okusnih specialitet. Potrebujemo rokavice različnih vrst, pogosto je ta oprema tudi predpisana in moramo slediti določenim zahtevam. Ponekod uporabljajo rokavice za enkratno uporabo tudi stranke, recimo pri samopostrežni prodaji kruha in pekovskih izdelkov, na oddelkih s sadjem in zelenjavo in drugod, kjer brskamo po živilih in prehrani. 

rokavice za enkratno uporabo

Rokavice dopolnjuje plastična embalaža za solato in druga živila

Rokavice za enkratno uporabo uporabljamo pri rokovanju z živili, ki niso na druge načine zaščitena pred kontaminacijo. Alternativa je seveda ta, da živila varno pospravimo v vrečke, posodice in drugo embalažo. Tu nam je na voljo posrečena plastična embalaža za solato in druga živila, pogosto so takšne posodice zelo dobro prilagojene različnim vrstam živil in jedi.

Prav plastična embalaža za solato si zasluži posebne omembe, saj se uvršča med najbolj prepoznavne vrste embalaže. To so plastične posodice, ki imajo pogosto tudi pokrov, tako da lahko solato enostavno pospravimo in prenašamo s seboj. Takšna embalaža je kot nalašč za pripravo malice, ki jo vzamemo v službo ali šolo. Nenazadnje pa je plastična embalaža za solato vsestransko uporabna in jo lahko uporabimo tudi za druga živila in gotove jedi.

Podobno funkcijo ima embalaža za sadje, najdemo pa tudi izdelke za meso, pecivo, posebne embalaže za torto in podobno. Spet se splača pobrskati po ponudbi večjih dobaviteljev, na https://almima-embal.si/prodajni-program/embalaza-za-zivila/posodice-za-zivila-iz-r-pet-materiala najdemo široko ponudbo kvalitetne embalaže za različne vrste živil.

Kako se plastična embalaža za solato primerja z drugimi materiali?

Pri izdelavi embalaže za hrano smo zelo pozorni na materiale, ki jih uporabljamo. Za stik s hrano izbiramo materiale, ki ne kontaminirajo živil, ne prenašajo barv in vonjav. S tega vidika je plastika pogosto precej zaskrbljujoča, a za embalažo za živila se uporabljajo tiste vrste plastike, ki so varne za stik s hrano. Za začasno shranjevanje in prenašanje živil to ni problem. Imamo pa seveda na voljo tudi alternative, embalaža se izdeluje recimo tudi iz aluminija, iz stiropora, papirja in kartona, tudi iz lesa.

embalaža za hrano