Uporabno podstrešje

Napušč

Podstrešje je treba ustrezno urediti, tudi če ga nameravamo uporabljati le za odlaganje neuporabne krame. V vsakem primeru namreč prostor pod streho vpliva tudi na druge stanovanjske prostore, poleg tega pa se utegne zgoditi, da ga bomo kdaj adaptirali v mansardo, za kar je pametno imeti dobro izhodišče.

Pri urejanju podstrešja pa ne gre le za pospravljanje in urejanje notranjosti. Treba je pomisliti tudi na zunanjost. Pogosto je treba upoštevati še napušč in druge elemente, še posebej, če se pripravljamo na kakšno bolj obsežno prenovo. Pa tudi sicer pride recimo napušč še kako v poštev, če se odločamo za adaptacijo podstrešja in želimo zagotoviti, da bomo lahko pod streho oblikovali uporabne stanovanjske prostore. V prvi vrsti mora napušč zagotavljati dobro zaščito podstrešja pred vremenskimi dejavniki, nato pa posredno prispeva tudi k uravnavanju temperature, ne smemo pa zanemariti niti izgleda lepo urejenega napušča.

Res pa je, da bo verjetno glavnina del potekala znotraj. Če želimo podstrešje preurediti v uporabne stanovanjske prostore, bo treba marsikaj postoriti. Eno pomembno opravilo je toplotna izolacija podstrešja, kar je sicer dobra ideja tudi sicer. Podstrešje ima namreč veliko površino in je tudi najbolj izpostavljeno zunanjosti. V mnogih primerih predstavlja velik delež toplotnih izgub, kar lahko vpliva tudi na stanovanjske prostore v nižjih nadstropjih zgradbe. Toplotna izolacija podstrešja pride torej v poštev tudi za tiste, ki sicer nimajo predvidenih kakšnih posebnih gradbenih posegov pod streho, a bi radi optimizirali učinkovitost in varčnost svojega ogrevalnega sistema. Seveda je toplotna izolacija podstrešja tudi ključna točka na seznamu opravil lastnikov pasivnih hiš.

Ta opravila so kakopak še toliko bolj pomembna, če želimo podstrešje pretvoriti v mansardo. V tem primeru je toplotna izolacija podstrešja nujna, pametno je poskrbeti tudi za zvočno izolacijo, kar se običajno uredi kar sproti ob toplotni. In seveda bo treba opraviti še nekaj bolj ali manj opaznih posegov, ki pa v končni fazi zagotavljajo čudovit rezultat.