Cenovno ugodna adaptacija mansarde

Podstrešni prostor je v mnogih stavbah povsem neizkoriščen, čeprav ponuja veliko priložnosti za oblikovanje uporabnih prostorov, morda celo povsem samostojnega ločenega stanovanja. Ureditev mansarde je projekt, ki ponuja zelo prepričljive rezultate. Res pa je, da marsikoga morda odbijajo pričakovani visoki stroški in obseg zahtevnih gradbenih del. A tudi za to obstaja rešitev.

Suhomontažna dela na podstrešju

Podstrešje lahko zelo hitro in enostavno pretvorimo v uporaben prostor, če se poslužimo suhomontažnih del. Na ta način je možno poceni in brez zahtevnih posegov izdelati celo toplotno izolacijo, pa tudi oblikovati posamezne prostore. Za predelne stene cenik priča po tem, da je ta rešitev res ugodna. V primerjavi z zidanimi zidovi je namreč ta opcija smešno poceni, da ne omenjamo hitrosti in enostavnosti vgradnje takšnih sten. Za predelne stene cenik predstavlja eno izmed prepričljivih prednosti, ki so sicer lastne tudi drugim suhomontažnim posegom, ki jih lahko izkoristimo na podstrešju.

S suhomontažnimi deli je adaptacija mansarde lahko cenovno zelo ugoden projekt, čeprav gre za popolno prenovo podstrešnega prostora, v končni fazi pa seveda za odlične rezultate in dolgoročno zadovoljstvi z uporabno in funkcionalno mansardo. Pomembno je le, da projekt dobro načrtujemo. V nekaterih primerih nekatere rešitve morda ne pridejo v poštev, morda nam torej tudi za predelne stene cenik ne bo nič pomagal.

Prav tako je treba poskrbeti za prav vsa opravila, ki jih zahteva adaptacija mansarde. Morda bo treba izvesti kar znatne posege. Verjetno bo treba izdelati toplotno in zvočno izolacijo, vgraditi kakšno okno, urediti električno in vodovodno napeljavo … Večino teh posegov je možno opraviti suhomontažno in z minimalnim trudom ter tudi brez stroškov. Povsem drugačna pa je situacija v primeru, da posegamo v nosilno konstrukcijo stavbe ali pa se lotevamo kakšnih drugih večjih prilagoditev. V takšnih primerih adaptacija mansarde takoj zahteva bistveno večjo investicijo.