Zaščita betonskih površin

Barve

Beton načeloma velja za trden in vzdržljiv gradbeni material, zato ga uporabljamo tudi za izdelavo zidov, nosilnih konstrukcij in drugih pomembnih elementov, na katere se močno zanašamo. A za to, da bodo ti elementi res zanesljivi in dolgoročno učinkoviti, je potrebna tudi primerna zaščita in ustrezno vzdrževanje.

Še preden se na površino nanesejo barve ali pa poseben premaz za beton, je treba poskrbeti za kakovostno gradnjo. Beton predstavlja kar nekaj izzivov že pri gradnji in kaj hitro se lahko zgodi, da že v tej fazi storimo kakšno napako, ki se bo kasneje izkazala za usodno. Pri izdelavi betonskih elementov ni pametno hiteti, temveč se moramo pozorno posvetiti vsakemu opravku, ki zagotavlja kakovost končanega izdelka. Največ lahko za vzdržljivost in dolgo življenjsko dobo storimo prav v tej fazi, saj je beton že sam po sebi odličen material, ki lahko vzdrži velike obremenitve tudi brez posebnega vzdrževanja.

A v mnogih primerih so prisotne določene grožnje, pred katerimi je beton vseeno pametno zaščititi. Najboljša izbira je primeren premaz za beton, ki površino elementa zaščiti in dolgoročno varuje. Na ta način omilimo posledice dolgoletne izpostavljenosti vremenskim dejavnikom, nihanjem v temperaturi in vlažnosti, prav tako pa lahko premaz za beton reši zidove celo v primeru poplav ali podobnih nesreč.

Ni pa nujno, da se odločimo za poseben premaz za beton. Določeno zaščito namreč nudijo že običajne barve, mnoge med njimi pa so prav tako kot premazi obogatene z dodatki, ki zagotavljajo odlične dolgoročne rezultate. Treba je edino paziti, da izberemo pravi izdelek – za izpostavljene betonske elemente pridejo v poštev le zunanje zidne ali fasadne barve, notranje pa so seveda primerne za barvanje zidov zaprtih prostorov. Že na ta način storimo nekaj za zaščito betonskih površin in pogosto se izkaže, da je tudi to čisto dovolj. A le, če izberemo prave barve glede na izzive, ki prežijo na betonske površine.