Sončni kolektorji

Sončni kolektorji

Sončni kolektorji ali solarni kolektorji je naprava, ki kolektira sončno sevanje. Shranjuje ga v obliki toplotne energije v hladilniku. Infrardeči spekter obsega sončno sevanje do ultravijoličnega sevanja. Sevanje je odvisno od orientacije, lokacije in vremena.

Največkrat uporabimo izraz sončni kolektorji za naprave. Naprava segreva vodo za segrevanje in sanitarno vodo. Obstajajo pa tudi solarni parabolični kolektorji in solarni stolpi. Le ti se uporabljajo za proizvodnjo električne energije. Za uparjanje vode se uporabi segreta delovna tekočina. To žene parno turbino, ki je precej podobna kot pri navadni termoelektrarni.

Eden izmed najbolj ekonomičnih in ekoloških načinov segrevanje vode je z pomočjo sončnih kolektorjev. Toplo vodo se lahko uporablja za umivanje, kuhanje, ogrevanje prostorov, pralne in pomivalne stroje. Moderna tehnologija vodo ohranja toplo od 3 do 4 dni.

Sončni kolektorji so najbolje izkoriščeni na Kitajskem. 75% je cena nižja na Kitajskem kot na zahodu. Na Kitajskem proizvedejo okoli 80% vseh kolektorjev.

V nekaterih državah so zakonsko obvezni, kot je recimo Izrael.

Za globoke in ponavljajoče se praznitve so namenjeni AGM akumulatorji. Popolni so solarne sisteme, navtiko in avtodomove.

V praksi se GEL akumulatorji pojmovno mešajo z AGM akumulatorji. Tehnologiji sta različni in ravno tako tehnične karakteristike akumulatorjev.

Kislina v AGM akumulatorjih je napita na stekleni volni. Kislina nima možnosti izlitja. Lahko ga namestimo tudi v vodoravnem položaju. AGM akumulatorji imajo zanemarljiv izpust plinov in ravno iz tega razloga so primerni za bivalni prostor. Se pravi, da ga lahko uporabimo zlasti v navtiki, kampiranje z avto domovi. AGM akumulatorji so popolnoma brez vzdrževanja, zato ni potrebno vode dolivati.

Poznamo tudi AGM akumulatorje, ki so izpopolnjeni in so namenjeni zelo težkim pogojem ciklične uporabe. Je tudi prilagojen tresljajem.

AGM akumulator se uporablja za pogon električnih go cartov, manjših viličarjev, za traktorje, mobilne delavnice, v navtiki.

Uvrščamo jih v skupino dual akumulatorjev. Primerni so za delovne in zagonske akumulatorjev