Polirni stroj za brezhibne lesene izdelke

polirni stroj

Poliranje površin je pomemben zaključni korak pri proizvodnji izdelkov, pa tudi pri vzdrževanju in popravilih ter pri mnogih drugih opravilih, ki se jih lotevamo tudi v domači delavnici. Tako moramo biti dobro opremljeni, da takšne naloge lahko brez težav opravimo. Pričakujemo, da bo možno učinkovito poliranje lesenih površin, polirni stroj pa lahko z odličnim učinkom uporabimo tudi na drugih površinah. Vedno računamo na brezhiben končni rezultat, ki navdušuje v vsakem okolju. Ravno zato imamo radi dobro spoliran avto, na drugih površinah in materialih pa se takšna zaključna obdelava prav tako dobro obnese.

Da bomo lahko delo uspešno opravili kar sami, moramo imeti seveda ustrezno opremo. Prav na to se v domači delavnici tudi sicer močno zanašamo, še posebej pri delu z lesom. Na voljo so še razne druge vsestransko uporabne naprave, ki spremljajo polirni stroj, lahko tudi pomagajo pri zaključni obdelavi površin. S pravim kompletom uporabne opreme bomo odlično pripravljeni na raznovrstno delo, vedno lahko pričakujemo čudovit končni učinek. Kar težko bo ugotoviti, ali so površine profesionalno spolirane, ali pa smo delo opravili sami s pravo opremo.

Polirni stroj in druga oprema za les

Za obdelavo lesa sicer uporabljamo kar dosti opreme. Ker je poliranje pravzaprav zadnji korak pri izdelavi in obdelavi lesenih izdelkov, bomo že prej potrebovali še celo vrsto drugih pripomočkov, da sploh pridemo do teh opravkov.

 

Še bolj kot pri obdelavi lesa nam je polirni stroj verjetno znan pri negi vozil

Gotovo že v samem začetku pri delu z lesom izstopa prav zmogljiva in uporabna oprema. V domači delavnici je to pogosto namizna krožna žaga, na katero se pri delu močno zanašamo. Z žago že opravimo večino pomembnih nalog pri grobem oblikovanju lesa, pravzaprav se lahko lotimo tudi natančnega izrezovanja kakšnih bolj zapletenih oblik, če smo dovolj spretni in imamo pri roki pravo opremo. Različne žage nam omogočajo uspešno grobo obdelavo lesa, včasih pa so že vse, kar sploh potrebujemo za izdelavo uporabnih lesenih elementov.

Pri delu bomo potrebovali še vrsto drugih pripomočkov. Med temi je kar nekaj univerzalnega orodja, ki spremlja polirni stroj pri zaključni obdelavi. Gotovo bomo želeli imeti pri roki vrtalni stroj in vijačnik, da bomo lahko sestavljali in razstavljali leseno pohištvo oziroma druge izdelke, s katerimi delamo. Namizna krožna žaga nam omogoča oblikovanje enostavnih lesenih elementov, z vrtalnikom in vijačnikom pa lahko izdelke tudi sestavljamo, tako smo že dobro pripravljeni na nekoliko zahtevnejše delo.

Podobno funkcijo kot polirni stroj imajo razni brusilniki, ki jih lahko pogosto uporabimo za zaključno obdelavo in fino brušenje. Ne moremo pričakovati tako prepričljivega končnega učinka, a v različnih fazah obdelave se tudi takšna oprema zelo dobro izkaže.

Lahko polirni stroj nadomestimo z brusilnikom?

Mnogi domači mojstri si mislijo, da zanje poseben polirni stroj ne bo zelo uporaben, saj večino dela opravijo kar z brusilnikom. Res imamo na voljo različne vrste brusilnikov, ki opravljajo podobne naloge, pomagajo tudi pri zaključni obdelavi površin. Tako jih dobro izkoristimo pri poliranju površin, ki morajo biti čiste in gladke. Vsestranska oprema nam omogoča, da končni učinek dobro prilagodimo svojim pričakovanjem.

Brusilnik je lahko še bolj uporaben kot polirni stroj

Odločamo se med različnimi brusilniki. Nekateri imajo podobno funkcijo kot polirni stroj, na podoben način recimo deluje kotni brusilnik, ki je soroden kotnemu polirniku. Imamo pa tudi posebne brusilnike, ki odgovarjajo zahtevam pri kakšnih zahtevnejših projektih. To recimo velja za premi brusilnik, ki je zelo natančen in lahko dobro opravi s kakšnimi detajli. Pri zaključni obdelavi lesa bomo gotovo potrebovali tudi takšno opremo. Brusilnik s praktično brusno glavo nam omogoča, da dosežemo tudi najmanjše kotičke in površino povsod obdelamo tako, da bo na končnem izdelku res kar najbolj prepričala. Za premi brusilnik praktično nimamo dobrih alternativ, tudi polirniki so verjetno precej okorni, če jih želimo uporabiti za obdelavo kakšnih detajlov ali nedostopnih kotičkov domiselno oblikovanih lesenih izdelkov. Zato se vedno splača imeti pri roki več različnih pripomočkov, po katerih lahko posežemo. Brusilnike in polirnike pogosto kombiniramo, kar nam ponuja izvrsten efekt pri delu z lesom.

Tako brusilnik kot polirni stroj zahtevata pravi material

Učinek brušenja oziroma poliranja je v največji meri odvisen od tega, kakšne nastavke uporabljamo za to delo. Brusilniki uporabljajo brusilne diske, trakove, glave ali preprosto brusni papir, za polirnik pa potrebujemo polirne plošče. Prav ta oprema ima največji vpliv na končni učinek. Prilagajamo lahko različne aspekte tega dela in dosegamo izvrstne rezultate, če imamo prave materiale.

Brusilniki se pogosto uporabljajo za grobo brušenje, izbiramo brusni papir z večjo granulacijo. Takšna oprema je primerna tudi za odstranjevanje materiala in za grobo oblikovanje lesenih elementov. Na voljo imamo tudi fin brusni papir, ki je bolj primeren za zaključno obdelavo ali za občutljive površine, tudi za natančno odstranjevanje lakov, barv in drugih vsiljivcev na površini lesa. Polirni stroj ima različne polirne plošče, s katerimi postavi finemu brušenju še piko na i. Pričakujemo lahko, da bomo s takšno opremo v vsaki situaciji zelo dobro pripravljeni na vse mogoče naloge, ki vključujejo brušenje oziroma poliranje lesenih izdelkov in površin.