Napredni svetlobniki

Svetlobni trakovi

Svetlobniki opravljajo zelo pomembno nalogo – prepuščajo naravno svetlobo v objekt, ki bi bil sicer precej temačen. To je osnovna funkcija, ki jo morajo ponujati svetlobni trakovi, kupole in druge rešitve s tega področja. A seveda imamo tudi pri teh izdelkih na voljo tudi bistveno naprednejše izvedbe, ki zmorejo še kaj več.

Osnovni svetlobniki ponujajo le prosojno površino, ki učinkovito prepušča okoliško svetlobo. Napredni svetlobniki pa imajo vgrajene mehanizme ali tehnične rešitve, ki prinašajo dodatne funkcionalnosti, ki se lahko izkažejo za nadvse uporabne.

Prezračevanje

Svetlobni trakovi in kupole lahko povsem zapolnijo prostor, ki jim je namenjen na strehi objekta, s tem pa ustvarijo učinkovito in neprepustno izolacijo notranjih prostorov od okolja. Pogosto je to zelo zaželeno in velika prednost, a ne, če želimo svetlobne elemente izkoristiti tudi za prezračevanje.

V tem primeru bomo morali izbrati napredne svetlobnike, ki omogočajo odpiranje in zapiranje. Lahko gre kar za ročno upravljanje, na voljo pa so razni mehanizmi, s katerimi se svetlobni trakovi in kupole spremenijo v avtomatizirane prezračevalne sisteme.

Odvod dima in toplote

Napredni svetlobniki lahko zelo koristijo tudi v primeru, da moramo iz zaprtih prostorov odvajati dim in toploto. To se izkaže za nadvse pomembno v primeru požara, ko lahko tudi svetlobni trakovi in kupole odigrajo pomembno vlogo, če jih opremimo z ustreznim mehanizmom.

Gre sicer za podobne rešitve kot pri prezračevanju, in res večinoma svetlobniki, ki omogočajo odvod dima in toplote, dobro služijo tudi za prezračevanje prostorov. Pravzaprav že povsem pasiven odprt svetlobnik pripomore nekaj k odvajanju dima in toplote v primeru požara. Naprednejši svetlobniki pa se pri tem še bistveno bolj izkažejo, saj omogočajo upravljanje na daljavo, avtomatski odziv v primeru prijavljenega ali zaznanega požara, poleg tega lahko služijo tudi kot zasilni izhod.

Odvod dima in toplote je pogosto pomembna funkcija svetlobnikov, je pa treba na to misliti že pri načrtovanju takšnih elementov.