Lončena peč

lončena peč

Lončena peč je na trda goriva in velja za poceni način ogrevanja, sploh, če imate v lasti gozd, ki je lasten vir kurjave. Lončena peč porabi zelo malo drv, približno od 4 do 5 kubičnih metrov na kurilno sezono. Lončena peč vsebuje klasično izdelano ali prefabricirano zidano kurišče z posamezno izbranimi in z vgrajenimi kurilnimi vrati.

Lončena peč se je začela razvijati sorazmerno z kmečkimi, krušnimi pečmi. Razlika med pečmi je le ta, da je lončena peč po navadi elegantnejša in manjša. Mnogi vgradijo steklena vratca, da se ob mrzlih jesenskih in zimskih večerih opazujejo prasketanje plamenov. Tako si ustvarite pomirjujoče in romantično vzdušje.

Za celodnevno ogrevanje v lončeno peč naložite drva dvakrat dnevno, se pravi enkrat na 12 u. Uporaba drv ne obremenjuje dodatno okolja, saj samo vrača v naravo, kar je iz nje vzela. Ogljikov dioksid. Pri kurilnem olju, zemeljskem plinu pa tvegamo ravno rušitev okolja.

Toplozračne peči

Toplozračne peči so načeloma sestavljene iz kaminskega kurišča ali vložka, obloge iz pečnic ali katerega koli drugega mineralnega materiala s sposobnostjo akumulacije toplote. Sistem, razni kanali regulacijskih zračnikov za ogrevanje prostora. Z njo pa lahko ogrevate tudi sosednje prostore. Obloga ne sme biti iz betona, kamna ali plinobetona, saj to so materiali, ki ne zadržujejo toplote. Pri toplozračnih pečeh se en uporablja ventilatorjev za prisilno kroženje zraka.

Toplozračne peči in njihove lastnosti. S kroženjem zraka, ki je naravni vzgon prostor ogrevajo. Prostor se začne segrevati po 15 do 20 minutah, ko začnemo kuriti. Imajo tudi možnost segrevati sosednje prostore. To se zgodi po ustrezni regulaciji zračnikov.

Toplozračne peči po prenehanju kurjenja , oddajajo toploto, oziroma njihova obloga se okoli tri do štiri ure. Seveda je to odvisno od stopnje segrevanja.

Toplozračne peči uporabljajo kurišča s steklenimi vrati. Lahko se odpirajo na stran ali pa dvižno.