Kamini za ogrevanje bivalnih prostorov

kamin

V vsakem stanovanju si želimo mirnega kotička za odmik od vsakodnevnega hitenja in napornega urnika. Še posebej pozimi, ko so dnevi kratki in noči mrzle, ni lepšega kot sedeti ob toplem kaminu na udobnem stolu, srkati vroč čaj in poslušati nežno prasketanje ognja. Zato je ogrevanje s kamini danes eden najbolj priljubljenih načinov ogrevanja bivalnih prostorov, tudi kaminske peči so stalnica v opremljanju prenovljenih dnevnih sob.

Izraz kamin uporabljamo za notranjo ogrevalno peč, ki ima navadno steklena vratca in nadomešča funkcijo nekdaj odprtega ognjišča. Ker sta sodobni kamin ali kaminska peč zaprta, je dotok zraka bolj kontroliran, zato je izgorevanje v sodobnih kaminih bolj učinkovito, poraba lesnega goriva pa manjša. Poleg tega dim ne uhaja v notranjost prostora, česar si vsekakor ne bi želeli. Kljub temu pa s steklenimi vratci kamin pričara toplino in domačnost, poleg tega pa tudi pripomore k bolj učinkovitemu oddajanju toplote v prostor.

Obstaja več načinov vgradnje kaminske peči in kaminov v stanovanjske zgradbe. Pri montaži v novogradnje se že vnaprej predvidi lokacijo kamina in oblikuje stene ob njem v skladu z željami, ki jih izrazi kupec. Od kurišča je potrebno speljati tudi dimnik primernega premera, da bo lahko zagotavljal zadostni odvod dima in toplote. Mnogokrat pa se zgodi, da se pojavi potreba (želja) po zidavi kamina v že obstoječe (starejše) hiše. Če hočemo vzidati pravi kamin, je potrebno veliko rušenja, kar za sabo prinese visoko ceno investicije. Obstaja pa še boljša možnost, in sicer kaminske peči. To so samostoječe variante kaminov in od njih se razlikujejo le v tem, da niso vgrajene v zidno površino. Tako pri montaži prihranimo, saj je potrebna samo še umestitev dimnika do peči. Slabost kaminskih peči izhaja iz njihove prednosti, torej zaradi samostoječe postavitve zasedajo nek del prostora, medtem ko se kamin drži sten in ne vpliva toliko na uporabno površino prostora.