Izbira panelov za IR ogrevanje

IR ogrevanje je postalo prava modna muha, a ni pričakovati, da se bo navdušenje nad tem sistemom ogrevanja kmalu poleglo – dejansko gre namreč za zelo elegantno, cenovno ugodno in učinkovito možnost. Se pa uporabljajo za takšno ogrevanje IR paneli, med katerimi je kar nekaj izbire, zato je treba znati izbrati prave izdelke in jih pravilno tudi namestiti.

IR ogrevalni paneli različnih zmogljivosti

En izmed ključnih podatkov je pri izbiri IR panelov gotovo zmogljivost oziroma moč panela. Ta se meri v vatih, v praksi pa se seveda izkaže v tem, kako dobro ogrevanje paneli pravzaprav zagotavljajo. Za ogrevanje IR paneli višje zmogljivosti omogočajo ogrevanje večjih prostorov in na višje temperature.

Na voljo so IR ogrevalni paneli zmogljivosti od okoli 250 W do 1000 W in več.

Podatek o zmogljivosti je lahko tudi zavajajoč, saj en panel z močjo 1000 W v nekaterih primerih ne bo tako učinkovit in ne bo tako dobro ogrel prostora, kot če izberemo tri 300 W panele. V končni fazi je to odvisno od števila in razporeditve panelov, ključno pa od velikosti in oblike prostora.

Število in razporeditev panelov

Treba je priznati, da so za ogrevanje IR paneli učinkoviti le, če jih skrbno izberemo in pravilno namestimo. Pametno se je posvetiti zahtevam posameznega prostora, še preden se podamo v nakup panelov. Najzmogljivejši panel namreč ni vedno najboljša rešitev, pogosto je bolje izbrati več panelov in jih enakomerno razporediti po prostoru.

Poleg tega imajo IR ogrevalni paneli precej raznolike cene, ki niso nujno vezane na zmogljivost. Čisto možno je na primer, da bo 1000 W panel le dvakrat dražji v primerjavi s panelom zmogljivosti 300 W, čeprav prinaša več kot trikrat višjo zmogljivost. Ključnega pomena je torej načrtovanje ogrevalnega sistema, ki v končni fazi zagotavlja optimalno učinkovitost in zadovoljstvo na dolgi rok.