Dimenzije in perspektiva prostora

V nekaterih stanovanjskih prostorih je nadvse pomembno, da ustvarimo vtis večje površine. To posebej velja za manjše prostore, ki bi jih radi vizualno razširili. Obstajajo zelo učinkoviti ukrepi, ki pomagajo pri doseganju odličnih rezultatov, seveda pa bo treba k temu pristopiti pozorno in premišljeno – prav tako namreč lahko vtis tudi pokvarimo.

Manjši prostori

V manjših prostorih, kot je na primer kopalnica, nimamo veliko možnosti za spreminjanje podobe prostora, saj je treba običajno v že tako omejen prostor vključiti vso potrebno opremo. So pa nekateri izdelki kot nalašč za to, da poleg svoje funkcionalnosti zagotovijo še spremembo perspektive ob uporabi prostora. Primer je kopalniško ogledalo, ki je lahko zelo učinkovito pri ustvarjanju vtisa večjega prostora. Če izberemo pravo kopalniško ogledalo in ga premišljeno namestimo, nam lahko zelo pomaga pri vizualnem širjenju sicer majhnega prostora. Veliko je sicer odvisno tudi od tega, kakšna je kopalnica – tudi ogledala v nekaterih primerih ne morejo prav nič pomagati. Če pa je kopalnica prilagojena takšnim ukrepom, tudi ustrezno oblikovana in pobarvana, se bo kopalniško ogledalo lahko izkazalo kot uporaben estetski element.

Podobno velja za druge manjše prostore. Kopalnica je gotovo najbolj izrazita, saj jo redno uporabljamo, a tudi drugje je možno z ogledali in podobnimi pripomočki spremeniti perspektivo in ustvariti vtis večjega prostora. To je koristno na primer še v hodnikih in predsobah.

Večji prostori

Če lahko perspektivo v manjšem prostoru učinkovito spremeni že kopalniško ogledalo, pa so v večjih prostorih pogosto potrebni drznejši ukrepi. Res pa je, da tu tudi ni takšne potrebe po drastičnih spremembah. Seveda pa tudi v večjih prostorih včasih koristi, da prilagodimo perspektivo in spremenimo vtis, ki ga puščajo dimenzije prostora. V večjih prostorih imamo bistveno več svobode, lahko se poigravamo z različnimi perspektivami, lahko seveda uporabimo ogledala, lahko pa se poslužimo celo stebrov in drugih pripomočkov, ki služijo učinkovitemu prilagajanju vizualne orientacije.