Cenovno ugodno talno ogrevanje

Talno ogrevanje

Ideja talnega gretja je vsekakor privlačna z različnih vidikov, nenazadnje zagotavlja zelo prijetno izkušnjo v ogrevanih prostorih. Nedvomno pa se za to možnost odločajo tisti, ki želijo v svoje stanovanje vgraditi učinkovit, odziven in varčen sistem ogrevanja. Cenovno ugodno ogrevanje je ključni element v stanovanju, ki želi stroške uporabe obdržati kar se da nizke, je pa tudi pri talnem gretju to odvisno od različnih okoliščin.

Če imamo urejene vodovodne inštalacije, bo talno gretje na dolgi rok najbolj ugodno v kombinaciji s toplotno črpalko. Ta opcija je priljubljena rešitev predvsem v novogradnjah, saj je možno pri teh vodovodne inštalacije poljubno prilagajati in oblikovati učinkovit toplovodni sistem, ki bo služil tudi potrebam talnega gretja. Poleg tega je tudi vgradnja toplotne črpalke zelo priporočljiva v tej fazi – gre namreč za precej veliko napravo, ki potrebuje svoj prostor, mora pa se tudi učinkovito povezati v sistem.

Če želimo talno ogrevanje vgraditi v dokončane prostore, se za cenovno ugodnejše izkažejo druge opcije. To je sicer povsem odvisno od tega, kaj omogočajo obstoječe vodovodne inštalacije – čisto možno je, da so sistemi pripravljeni tudi na vgradnjo talnega gretja, a večinoma povsem enostavnih rešitev v takšnem primeru ni, temveč je treba vložiti nekaj denarja, časa in truda v zahtevne gradbene projekte.

V končanih prostorih je najboljša opcija za cenovno ugodno talno ogrevanje verjetno električni sistem. Ta pri vgradnji ne zahteva posebnih posegov, prav tako ni odvisen od vodovodne inštalacije. Za nameček pa je tudi elektrika zelo ugoden vir energije, ki na dolgi rok prekosi večino drugih alternativ. V primerjavi s toplotnimi črpalkami sicer na dolgi rok električna energija ni učinkovitejša, a če upoštevamo, da se na ta način izognemo številnim stroškom in komplikacijam v izhodišču, se lahko izkaže, da tudi v 20 ali 30 letih uporabe ne bo prišlo do velikih razlik.